Januari in Granada
Door: Femke
Blijf op de hoogte en volg Femke
22 Januari 2011 | Spanje, Granada
Hoe gaat het met jullie? Het is al weer een tijdje geleden dat ik iets van me heb laten horen, maar alles gaat hier nog steeds heel goed!!! Ik heb het (nog steeds) erg naar m’n zin en besefte me deze week dat mijn laatste maand hier in Granada is ingegaan en dat ik hier dus al weer 5 maanden zit!! De tijd vliegt voorbij (maar volgens mij schrijf ik dat in al mijn verslagen, hahaha) maar dat komt voornamelijk omdat ik niet stil zit!
Nadat ik mijn laatste reisverslag van het jaar had geschreven, ben ik 31 december met de bus naar Madrid gegaan om daar samen met Leen, Ana, Nicolien en Koen oud&nieuw te vieren. Ik had de bus vanuit Granada om 7.00 ’s ochtends genomen en kwam om 12.00 (!!!) in Madrid aan. Jaja, 5 uur in de bus, dat duurde wel lang. Gelukkig was er halverwege een pauze (voor de buschauffeur, maar ook voor mij) om even de benen te strekken, om daarna weer 2,5 uur in de bus te zitten…
In Madrid aangekomen, kwamen Leen, Ana, Koen en Nicolien mij met de auto ophalen, waarna we naar het huis gingen van Ana de vader, die vlakbij Madrid woont, in Pozuelo. Maar voordat we daar naartoe gingen, hebben we nog heerlijk in het centrum genoten van de tapas. Toen we bij Ana d’r vader aan kwamen, beseften we dat we redelijk moe waren (iedereen was vroeg opgestaan om naar Madrid te komen), hebben we heerlijk genoten van de siësta (aangezien de nacht lang zou duren).
Nadat iedereen weer fris en fruitig was en klaar was om oud&nieuw te gaan vieren, zijn we naar het huis van Ana d’r broer gegaan om daar te genieten van het heerlijke eten en bij te kletsen met de familie. Na het eten was het al bijna tijd om af te tellen, dus de druiven en de champagne werd klaar gezet. In Spanje is het namelijk de traditie om bij de eerste 12 klokslagen van het nieuwe jaar, bij elke klok slag een druif te eten (in totaal 12 dus in 12 seconde). Ik had het een keer uitgeprobeerd met leerlingen in de klas, vorig jaar tijdens een les over de cultuur van Spanje rond kerst en oud&nieuw, maar dat is nog best lastig. Maar dit jaar is het me gelukt! Dat betekend geluk voor het hele jaar!!! Nadat we de druiven ophadden, hebben we nog wat vuurwerk afgestoken (en gekeken naar het vuurwerk wat in de stad werd afgestoken). Daarna werd het tijd voor ons om naar de discotheek te gaan waar we kaartjes voor hadden gekocht. In het begin was die bijna leeg, maar later was deze helemaal vol! Maar na een aantal uurtjes op de dansvloer (en een rekening van 1 rondje met drankjes van 75 euro!!) begonnen we onze voeten toch wel te voelen en besloten we naar huis terug te gaan. We hadden immers een lange dag achter de rug ;)
Na heerlijk uitgeslapen te hebben én genoten te hebben van de heerlijke maaltijd, bereid door de vader van Ana, zijn we naar het centrum van Madrid gegaan en hebben we een lange wandeling gemaakt door de stad. Lekker op het gemak hebben we genoten van de stad. Voor Koen en Nicolien was het de eerste keer dat ze in Madrid waren, dus hebben we hun een (toeristische) rondleiding gegeven langs de belangrijkste bezienswaardigheden. En ’s avond zijn we weer terug gereden naar Pozuelo om daar heerlijke tapas te eten.
De volgende dag zijn we het voetbalstadion van Real Madrid gaan bezoeken. Ik was daar ook nog nooit geweest dus was wel benieuwd hoe het daar van binnen uitzag. Maar als ik eerlijk ben lijken al die stadions op elkaar (maar dat komt omdat ik niet zo’n voetbalfan ben). Maar uiteindelijk heb ik toch veel foto’s gemaakt ;)
Maandag (3 januari) ben ik met de bus verder gegaan naar Salamanca. Leen, Ana, Koen en Nicolien zouden die avond terug naar Nederland gaan en ik had besloten om naar Salamanca te gaan omdat het toch dichtbij Madrid ligt en omdat ik dar nog nooit was geweest. Uiteindelijk heb ik 3 uur in de bus gezeten, terwijl het maar 214 km van elkaar vandaan ligt! Maar ik had het goedkoopste kaartje gekocht wat er was (ik blijf een Hollander;)) en dat betekende dat de bus bij elk dorpje stopte om passagiers uit en in te laten stappen. Weer een lange reis dus…
Maar toen ik eenmaal in Salamanca aangekomen was, was het de reis dubbel en dwars waard. Wat een super mooie stad is dat! Met allemaal oude gebouwen en smalle straatje (waar (bijna) geen auto’s kunnen komen), het is net alsof je terug in de tijd gereisd bent. Toen ik eenmaal in had gecheckt in het hostel (een kamer met 10 stapelbedden) en m’n spullen uit had geladen, besloot ik om de stad te verkennen. Nu is Salamanca niet zo heel groot, maar het begon al donker te worden en alle lichtjes gingen aan, het was echt geweldig om daar te zijn.
Nadat ik een wandeling had gemaakt, ben ik de tapas in Salamanca uit gaan proberen. Je moet op een gegeven moment toch een vergelijkend waren onderzoek gaan doen wanneer je zo’n lange tijd in Spanje verblijft ;) En ik moet eerlijk zeggen dat de tapas in Salamanca niet verkeerd zijn (die van Madrid waren ook niet verkeerd, hoor), maar er gaat niets boven de tapas die je in Granada krijgt :D
De volgende dag heb ik bij daglicht een lange wandeling kunnen maken en een aantal gebouwen kunnen bezoeken. Ik had geluk, want op dinsdagochtend zijn een aantal gebouwen tot 12.00 gratis. Daar heb ik gelijk van geprofiteerd!!! Ik zal wat foto’s toevoegen van het uitzicht en de gebouwen in Salamanca! Op een gegeven moment was ik een foto aan het maken van de voorgevel van de universiteit van Salamanca, ik was namelijk opzoek naar de kikker in de façade, toen ik een man hoorde praten over waar die kikker zich bevond… Ik besloot gelijk maar te vragen waar die zat, want ik kon hem niet vinden. Uiteindelijk had hij het mij aangewezen en vervolgens de rest van de stad laten zien. Hij had zijn hele leven al in Salamanca gewoond en kon leuke anekdotes vertellen over de geschiedenis van de stad en mensen die in de stad gewoond hadden.
Nadat ik een aantal mooie foto’s had genomen vanaf plaatsen waar geen toerist te bekennen was, moest hij weer verder en kon ik ook weer verder, het was inmiddels al weer half 5 en de siësta was weer voorbij, zodat ik eens kon gaan kijken wat de winkels in Salamanca mij te bieden hadden. Na gewinkeld te hebben, ben ik weer gaan eten in het centrum. Aangezien ik alleen was, had ik niet zo veel zin om in m’n eentje in een bar te gaan hangen. Dus ben ik op m’n gemak weer terug naar het hostel gegaan en lekker m’n bedje in gekropen.
De volgende dag was weer een lange dag in de bus. Eerst moest ik 3 uur in de bus zitten van Salamanca naar Madrid en na 1,5 uur in Madrid op mijn bus naar Granada te hebben gewacht, mocht ik ook daar weer 5 uur in zitten. Uiteindelijk kwam ik om 21.00 aan in mijn appartementje. Maar ik heb wel heel veel van het landschap kunnen zien (en de binnenkant van mijn ogen…)
Die week daarop begon de universiteit weer. Ik had in de dagen dat ik terug in Granada was, al mijn aantekeningen uitgewerkt, zodat ik met een goede start het nieuwe jaar kon beginnen. De eerste les was nog niet begonnen of klasgenoten begonnen al te stressen om te heen. Over een maand beginnen de tentamens en docenten bedenken zich ineens dat ze nog niet alles hebben behandeld wat er in het programma staat (logisch met al die vrije dagen…). Dit betekende dus dat docenten in eens allemaal boeken op gingen geven, die we in een maand tijd moeten gaan lezen :s
Aangezien ik best vatbaar ben voor stress, schoot ik ook in de stress. Maar na een halve week realiseerde ik me dat ik nog genoeg tijd had om alles te leren en om verslagen in te leveren. Maar toch zo’n eerste week na een vakantie van 3 weken, was toch vermoeiend en samen met een aantal vriendinnen besloten we in het weekend naar Málaga te gaan. Aangezien een van mijn vriendinnen vandaag (22 januari) vertrekt omdat haar stage erop zit, vonden we het een leuk idee om toch nog even flink te genieten van het lekkere weer.
Zo gezegd zo gedaan, zaterdagochtend zijn we met de bus naar Málaga gegaan, waar we een hostel hadden geboekt. Nadat we hadden ingecheckt, zijn we gaan shoppen, de Rabajas is begonnen in Spanje, alle winkels doen de kleding van afgelopen seizoen in de uitverkoop en hoe langer je wat hoe lager de prijzen worden…maar de kans dat je maat er dan niet meer tussen zit is ook groot.
’s Avonds werd er een maaltijd berijd in het hostel en tijdens het eten raakten we aan de praat met een jongen uit Londen, die voor een weekendje de zon op kwam zoeken in Málaga. Na het eten zijn we de stad ingegaan met z’n allen. Ik ben er wel achter gekomen dat het nachtleven in Málaga heel anders is dan in Granada. We werden namelijk om de meter aangehouden door een propper die je een chupito (een cocktail die je in 1 slok op kan drinken omdat deze in een klein glaasje zit) aanbiedt in de bar/discotheek waar hij/zij werkt, om op die manier ervoor te zorgen dat je eventueel blijft en meer drankjes gaat bestellen. Maar zover komt het vaak niet omdat de drankjes daar mega duur waren. Dus na een aantal chupitos zijn we toch maar naar een bar opzoek gegaan, omdat daar de drankjes vaak wat goedkoper zijn. Uiteindelijk zijn we in een bar beland waar je voor een liter cocktail maar 4,50 hoefde te betalen!! Ook een liter bier was maar 2 euro, dus we besloten te blijven :) Later op de avond raakten we aan de praat met de eigenaar, die vertelde ons dat hij twee weken geleden de bar had geopend en iets nieuws uit wilde proberen… Dat was ‘m goed gelukt want de hele bar was vol. Het enige wat miste in de bar was de muziek…De eigenaar had nog geen vergunning om muziek te draaien!!! Maar al met al een super leuke avond gehad!
De volgende dag zijn we, nadat we hadden uitgecheckt, met de bus naar Torremolinos gegaan om daar naar het strand te gaan!! Het was immers 20 graden en de zon scheen volop! Torremolinos is een plaatsje (vlakbij Málaga) wat in de zomer vol zit met toeristen en in de winter zijn er veel ouderen te vinden uit Noord-Europa, die de warmte op gaan zoeken. Maar omdat er die dag een beetje wind stond, waren de stranden bijna leeg. En hadden we het strand bijna voor ons zelf. Dus hebben we heerlijk geluierd op het strand én lekker gegeten in een Arabisch restaurantje aan het strand. ‘s Avonds hebben we de bus weer terug naar Granada genomen, want de volgende dag moest ik gewoon weer naar college, maar ik had wel een heel relaxed weekend gehad en had het gevoel dat ik er weer tegenaan kan komende maand!
Komende week is mijn laatste lesweek en daarna beginnen de tentamens, tot 19 februari! Gelukkig heb ik maar 3 tentamens, en donderdag (tijdens de laatste les) hebben we al de kans om dit tentamen te maken. Officieel is dit tentamen de week daarna, maar de docent heeft besloten om het tentamen te vervroegen en mocht je het tentamen niet halen, heb je nog een kans die week daarop. De andere tentamens die ik moet maken zijn 12 en 14 februari, dus ik heb nog even tijd om te leren.
Voor de andere 2 vakken hoef ik alleen een werkstuk in te leveren. En dan zit mijn verblijf in Spanje er al weer bijna op :( Want 16 februari komen Harry en Ageeth en gaan we nog een rondrit maken door Andalusië met de auto! Ik hoef me dus niet te gaan vervelend komende weken! Maar om eerlijk te zijn, vind ik het niet erg om weer terug te gaan naar Nederland. Ik kan terugkijken op een super leuke tijd waarin ik super veel heb geleerd!!
Nou, ik heb jullie weer op de hoogte gebracht van al mijn bezigheden. Tijd om weer verder te gaan met tentamens te leren en verslagen te maken!
Veel liefs uit Granada!
22 Januari 2011 - 13:42
Harry & Ageeth:
Lieve Femke,
Zien toevallig als een van de eersten jouw reisverslag. Wij kijken er enorm naar uit naar Malaga/Granada te komen en je weer mee terug te nemen naar Nederland (na een weekje rondtoeren in Andalucia).
Geniet met volle teugen van de resterende tijd en veel succes met je tentamens!!
Veel liefs, dikke knuffel en tot skype.
Harry & Ageeth -
22 Januari 2011 - 14:12
Ans:
Hoi Femke,
Heerlijk weer bijgelezen en ik kan me voorstellen dat je fantastische maanden hebt gehad. Nu de laatste loodjes. Heel veel geluk en maak er iets moois van. Tot in Nederland!
Lieve groet, Ans -
22 Januari 2011 - 19:21
Maaike:
Hey Femke
Je beleeft steeds weer leuke dingen! Ik vind het nog steeds heel leuk om jouw verhaaltjes te lezen. Als je in Nederland bent dan moeten we maar snel weer afspreken onder het genot van een wijntje natuurlijk! Fijne laatste weken daarzo :P
xx -
22 Januari 2011 - 20:50
Maria Tieges:
Jeetje Femke, kun jij wel weer wennen in ons koude kikkerlandje. Wat een superleuke verslagen heb je gemaakt. Veel succes met de tentamens en tot ziens in Holland! Maria en Cock