Introductieweek + 1e week universiteit
Door: Femke
Blijf op de hoogte en volg Femke
29 September 2010 | Spanje, Granada
Vorige week was de introductieweek van de universiteit voor de buitenlandse studenten die komend schooljaar gaan studeren aan de universiteit in Granada. In deze week werden er allerlei activiteiten georganiseerd om de universiteit en de studenten beter te leren kennen. De universiteit van Granada bestaat uit verschillende campussen die verspreid zijn over de stad. Zo is er een campus in het centrum, voor de studies rechten, medicijnen en vertalen. Maar iets buiten het centrum is een campus en op de berg, boven een oud klooster is de campus waar ik ga studeren, Campus Cartuja. Ook hier zijn verschillende studies te vinden, waaronder Facultad filosofía y letras (Spaanse taal- en letterkunde), waar ik een aantal vakken ga volgen komend half jaar, maar daar later meer over. In totaal zijn er, verdeeld over heel de stad, 21 faculteiten te vinden.
Vorige week maandag kwamen dan alle Erasmus-studenten (studenten uit het buitenland, voor meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/ERASMUS) bijeen om informatie te krijgen over de introductie week. Zo was er op dinsdagavond de mogelijkheid om een film te bekijken L’auberge español, over een jongen uit Frankrijk die voor een jaar naar Barcelona gaat om aan de universiteit te studeren en het leven van een student in Barcelona mee te maken. Op woensdag was er een ochtend voor de studenten gereserveerd in “El Parque de las Ciencias” (een interactief museum met wetenschappelijke proeven), waar we meer informatie kregen over het studie jaar en de universiteit en waar we de rest van de dag mochten rondkijken. Donderdag was er een theatervoorstelling door de studenten van de universiteit uitgevoerd en vrijdag moest iedereen naar hun eigen campus om daar informatie te krijgen over de vakken en hoe je je hiervoor moest inschrijven.
Ook zijn er elke avond in de stad Erasmus-feesten te vinden, om op die manier sneller in contact te komen met andere studenten, als je je die nog kan herinneren;). Nu heb ik het voordeel dat ik al iets eerder in Granada was dan de gemiddelde Erasmus student en heb inmiddels al heel wat studenten, buitenlandse maar ook Spaanse, ontmoet. Maar toch, de feestjes zijn ook erg gezellig… Ik heb dan ook vorige week volop genoten van het uitgaansleven in Granada ;)
In het weekend ben ik samen met mijn nieuwe huisgenoot (Nina, die ik al kende van de taalcursus) naar een dorpje gegaan in de Sierra Nevada. We gingen er met de bus naartoe (ong. 40 min.), vanaf de bushalte was het ongeveer een half uurtje naar beneden wandelen om bij een riviertje te komen waar je eventueel kon zwemmen. Nina komt uit Denemarken en is blijkbaar gewend om in ijskoud water te zwemmen en sprong dan ook gelijk in het water toen we aankwamen bij de rivier. Ik, daar en tegen, ben niet zo’n waterrat en heb heerlijk van het zonnetje genoten. Ik zal wat foto’s plaatsen om een indruk te geven hoe de omgeving eruit zag.
Afgelopen maandag was het dan eindelijk zo ver, het begin van het schooljaar….dacht ik. Vorige week vrijdag, tijdens de informatiedag op de universiteit, werd ons verteld dat we komende twee weken de mogelijkheid hebben om onze vakken te kiezen. We mogen (als Erasmus-studenten) alle vakken die we willen bijwonen en over twee weken een definitief vakkenpakket samenstellen. Omdat ik geen specifieke vakken hoef te volgen, ben ik gaan kijken welke vakken mij interesseren en heb een rooster kunnen maken met de vakken die ik komende weken wil volgen, om uiteindelijk (over twee weken) vijf vakken te kiezen die ik komend half jaar kan gaan volgen. Eindelijk kon het avontuur maandag beginnen… maar helaas, maandag was een feestdag in Granada en dus was er geen les. Ik had er geen problemen mee, kon ik even uitslapen…;) Dinsdag ging ik om 9.30 met mijn rooster opzak, de berg beklimmen (ja, deze is echt stijl!!!) om naar school te gaan. Om 10.00 had ik mijn klaslokaal gevonden en ging met een hoop studenten het lokaal in. Om 10.15 was er nog geen docent…om 10.20 nog niet, maar ja, de dag ervoor was een feestdag dus het kon wel eens zijn dat de docent zich had verslapen. Uiteindelijk hebben we tot 10.30 gewacht en zijn we maar naar buiten gegaan om te wachten op de volgende les. Deze zou om 11.30 beginnen, maar net zoals het uur daarvoor…weer geen docent. Dit ging zo de hele dag door. Uiteindelijk heb ik van de 5 lessen die ik wilde volgen maar één docent gezien, die haar intro praatje hield en na 20 minuten weer buiten stond.
Achteraf sprak ik met Carlos, mijn huisgenoot die op dezelfde campus studeert, hij vertelde mij dat waarschijnlijk vanaf volgende week, de docenten wel aanwezig zijn. En dat ik tot die tijd maar moet kijken of er een docent komt om de les te geven of niet.
Vandaag was de landelijke stakingsactie in Spanje. Dus ook vandaag waren er geen docenten op school te vinden. Een goed begin op de universiteit… Maar ik sprak een aantal andere Spaanse studenten, die ook voor niets naar school gekomen waren en ook zij vertelde mij dat dit normaal is voor de eerste week van het schooljaar. Nu maar hopen dat er morgen toch nog docenten zijn die voordat het weekend begint nog een aantal lessen willen geven, zodat ik in ieder geval een kleine indruk heb van de vakken die ik kan gaan volgen.
De volgende keer zal ik vertellen hoe dit is afgelopen;)
Ik hoop dat jullie een beetje een beeld hebben gekregen van hoe het hier, in Andalusië, er aan toe gaat: Heeeeel rustig!!! Voor mij (stresskip) was het even slikken en wennen, maar het leventje zoals deze mensen leven, bevalt me stiekem wel :D
Groetjes en tot snel!!!
Femke xxxxx
29 September 2010 - 16:54
Maaike:
ik zou wel met je willen ruilen! Dus ruilen???
Veel plezier verder daar.
xxx -
29 September 2010 - 17:36
Maria Tieges:
he Femke, zal ik mijn clienten dan maar die richting uitsturen? ontstressen staat hier dagelijks op de agenda!
Heerlijk dat je daar zo geniet, Maria -
04 Oktober 2010 - 18:17
Trudy:
Hola guapa:
Vast stilte voor de storm bij de Universiteit....
Veel plezier,
groetjes,
Trudy -
06 Oktober 2010 - 09:09
Marga En Ton:
Hoi Fem.
Zo te lezen geniet je volop, maar er komt ook een tijd dat je echt wat moet doen hoor. Hi Hi.
Dus nu nog veel plezier en ik lees je berichtjes wel weer.
Liefs Marga.